Powered by Smartsupp

Otthonfelújítási támogatás

Mit érdemes tudni az Otthonfelújítási pályázatról?

Mik a pályázási feltételek? Mire érdemes figyelni?

Aki az utóbbi időben lakásfelújításon gondolkozik, nem tud elmenni az Otthonfelújítási Program nevének említése mellett. Mit is jelent ez pontosan?
Röviden: Európai Uniós forrásból finanszírozott vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt régebbi (1990. december 31 előtt használatba vett) lakóépületek energiahatékonyságának javítására.

Elszámolható javítások közé tartozik a:

  • hőszigetelés
  • nyílászárók cseréje
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése - önállóan nem támogatható
  • fűtéskorszerűsítés (gázkazán, kéménytechnikai fejlesztések, kondenzációs kazán, szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje, meleg vizes puffertartály létesítése) - önállóan nem támogatható

Alapfeltétel, hogy energetikai tanúsítvánnyal igazoltan legalább 30%-os primerenergia megtakarítást kell elérni!

Meddig igényelhető a támogatás?

A program július 1-jétől vált elérhetővé. A kérelmeket 2025 év végéig kell benyújtani, a hozzátartozó kölcsönszerződéseket pedig 2026. április 30-ig lehet megkötni. A támogatás forráskerete 108 milliárd, viszont a szakértők arra számítanak, hogy ez a pályázási határidő előtt kimerül.

Ki lehet jogosult erre a pályázatra?

Sok kritériumnak kell megfelelni a kölcsönigénylőnek, ezért rendkívül fontos figyelni erre. Ha az alábbiak közül csak egy pontnál nem felelünk meg, elbukjuk a pályázatot.

  • Önerővel, saját forrással kell rendelkezned, ami minimum az elszámolható költségek 14,3%-a! Ez a maximálisan igényelhető 7 millió Ft esetén 1 millió Ft-ot jelent.
  • Nagykorú, cselekvőképes és magyar adószámmal rendelkezel. Magyar állampolgár, vagy igazoltan legalább egy éve állandó lakhellyel rendelkező EGT tagállam állampolgára vagy. 
  • Tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezel az ingatlanra. 
  • A felújítandó ingatlanban legalább 2024.07.01. óta lakcímkártyával igazolhatóan életvitelszerűen laksz, vagy lakik közvetlen hozzátartozód.
  • A házastársad/élettársad vállalja, hogy adóstárs legyen.
  • Nem töltöd be a 75. évet a futamidő végéig, vagy adóstársat vonsz be, aki nem tölti be és a jövedelmi elvárásoknak megfelel.
  • Nem Te, közeli hozzátartozód, házas/élettársad, vagy ezen személyek vállalkozása végzi a beruházást; illetve egyikőtök sem tulajdonosa, alkalmazottja, alapítója, tisztviselője a felújítást végző vállalkozásnak.
  • Nincs a bruttó minimálbért (266.800 Ft-ot) meghaladó adótartozásod vagy 60 napon túli közüzemi tartozásod, amire nem engedélyezett a halasztás, részletfizetés.
  • Az igazolt jövedelmed (adóstárssal együtt) megfelelő fedezetet nyújt a kölcsön törlesztésére.
  • Korábban nem kaptál uniós energiahatékonysági célú lakossági támogatást (pl. napelem).

Milyen ingatlanra vehető fel?

Magyarországi címmel rendelkező, 1990. december 31. előtt épült, tulajdoni lap szinti lakóházra, családi házra, sorházi családi házra vagy ikerházra. Fontos, hogy tulajdonosként vagy holtig tartó haszonélvezőként szerepelj a tulajdoni lapon. Illetve nem lehet az ingatlanban tényleges vállalkozási/gazdasági/bérbeadási tevékenység. (Gazdasági társaság székhelye lehet, ez nem kizáró ok.)

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Az otthonfelújítási projekted finanszírozási összege (kölcsön + vissza nem térítendő támogatás) minimum bruttó 2,5 millió Ft, maximum 7 millió Ft lehet, ami a következőképpen épül fel:

  • Önerő nagysága a teljes költségvetésed 14,3%-a. Ez 7 millió Ft esetén 1 millió Ft-ot jelent.
  • Maximálisan felvehető hitel 6 millió Ft.
  • Vissza nem térítendő állami támogatás: 2,5 – 3,5 millió Ft.

Területenként eltérő a vissza nem térítendő támogatás és a maximálisan igényelhető kölcsön mérete. Bővebb információt a támogatás oldalán lehet erről olvasni!

A székesfehérvári járáshoz tartozó ingatlanokra például 2,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatás és 3,5 millió Ft kamatmentes hitel vehető igénybe maximálisan, valamint továbbra is 1 millió Ft önerő szükséges. (Ez jövedelem függvényében változhat.)

Hogyan és hol igényelhető?

A támogatást 2024. június 3-tól lehet igénybe venni az MFB Pontokon!

Mire érdemes kiemelten figyelni?

A beépítésre kerülő kulcstermékeknek (amiknek a körét a felhívás 3. sz. melléklete tartalmazza) rendelkezniük kell egyszerűsített ÉMI környezeti minősítéssel, hő-, és meleg víztermelő berendezések esetén megfelelőségi nyilatkozattal. 

A pályázati kiírás meghatározza a támogatható felújítási munka és anyagköltség maximálisan elszámolható bruttó költségét! Olyan kivitelezőt kell keresni, akik a feltüntetett árak alatt vállalják a munkát.

Homlokzati hőszigetelés esetén

(EPS homlokzati és XPS lábazati hőszigetelés, homlokzati vakolattal, a szükséges profilokkal, segédszerkezetekkel és minden szükséges segédanyaggal együtt)
bruttó 25 220 Ft/m2 munkadíj, illetve:

- 12 cm vastagság esetén bruttó 25 838 Ft/m2 anyagár,
- 13-15 cm vastagság esetén bruttó 27 414 Ft/m2 anyagár,
- 16-20 cm vastagság esetén bruttó 30 565 Ft/m2 anyagár,

Padlásfödém hőszigetelés esetén

(padlásfödém utólagos szigetelése nem éghető anyagú hőszigeteléssel és fóliaterítéssel, nem járható kivitelben, minden szükséges segédanyaggal együtt)
bruttó 14 173 Ft/m2 munkadíj, illetve:

- 30 cm vastagság esetén bruttó 10 636 Ft/m2 anyagár,
- 40 cm vastagság esetén bruttó 13 037 Ft/m2 anyagár,

Tetősík hőszigetelése esetén

(meglévő tetőszerkezet utólagos szigetelése szarufák között és alatt párnafákkal rögzítve, kőzetgyapot, belső oldali tűzgátló gipszkarton borítással, glettelve, két réteg diszperziós festéssel és minden szükséges segédanyaggal együtt) bruttó 32 296 Ft/m2 munkadíj, illetve:

- 20 cm vastagság esetén bruttó 17 108 Ft/m2 anyagár,
- 21-25 cm vastagság esetén bruttó 18 847 Ft/m2 anyagár,
- 26-30 cm vastagság esetén bruttó 21 006 Ft/m2 anyagár,

Pincefödém hőszigetelés

(mennyezet alulról hűlő födém hőszigetelése, utólag elhelyezve, vízszintes felületen, ragasztva és dűbelezve hőszigetelő táblákkal, minden szükséges segédanyaggal együtt):

- 10 cm vastagság esetén bruttó 18 382 Ft/m2 anyagár, illetve 6 972 Ft/m2 munkadíj,
- 11-15 cm vastagság esetén bruttó 26 256 Ft/m2 anyagár és 6 972 Ft/m2 munkadíj.

Nyílászárók cseréje

(meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt, új korszerű műanyag szerkezetű homlokzati nyílászárók beépítése a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt):

- bruttó 158 836 Ft/m2 anyagár és 51 336 Ft/m2 munkadíj.

Fűtéskorszerűsítés kazáncserére

(meglévő kazán leszerelési és bontási munkái, kémény kialakítás, minden szükséges szerelvénnyel és segédanyaggal együtt, elektromos energia ellátás kiépítése, gázterv, engedélyek és jegyzőkönyvek):

- bruttó 1 625 600 Ft/készlet anyagár, illetve bruttó 2 438 400 Ft/készlet munkadíj,

Fűtéskorszerűsítés hőleadók cseréje

(meglévő hőleadó berendezések és csövek bontása, új hőleadók és a korszerű csőrendszer szerelési munkái, minden szükséges segédanyaggal együtt):

- bruttó 1 422 400 Ft/készlet anyagár és bruttó 2 133 600 Ft/készlet munkadíj.

Fűtéskorszerűsítés melegvíz rendszer cseréje

(meglévő korszerűtlen melegvíz előállító berendezés leszerelése, új korszerű melegvíz előállító berendezés felszerelése a szükséges szerelvényekkel együtt kompletten):

- bruttó 266 700 Ft/készlet anyagár és bruttó 457 200 Ft/készlet munkadíj.

Továbbá a kiinduló, és záró energetikai tanúsítványokra vonatkozó díjak nem haladhatják meg tanúsítványonként a bruttó 45 000 Ft-ot, a tervezett korszerűsítésre vonatkozó számítás pedig a bruttó 30 000 Ft-ot.

Bár a teljes felújítás anyagköltsége és munkadíja igen jelentős, az elszámolható összköltségen túlmutató. Ám a pályázat elnyeréséhez, illetve a 30%-os energetikai javuláshoz NEM KELL MINDEN korábban felsorolt felújítást végrehajtani! 

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink