Viszlát álmatlanság, helló pihentető éjszakák!

Az alvás minősége az egyik legfontosabb tényező, ha jól akarjuk magunkat érezni napközben. Azok az emberek, akik jól alszanak, 50%-kal nagyobb valószínűséggel vannak jó egészségi állapotban és érzik magukat energikusnak, tettre késznek. A rossz alvás összefüggésbe hozható a másnapi teljesítményünk csökkenésével a munkahelyünkön, vagy a családi feladatok ellátásakor, sőt hozzájárul akár a munkahelyi balesetek bekövetkezéséhez is. Az európai emberek 77%-a gondolja úgy, hogy nem optimális körülmények között alszik, ez veszélyt jelent az egészségükre, a fizikai és mentális állapotukra. Meglepő módon csak kis részük tudja, hogy min és hogyan is kellene változtatnia.

A jó alváshoz teljes sötétség kell!

Több erre irányuló kutatás is igazolta, hogy közvetlen kapcsolat van az alvás minősége és a hálószoba sötétítési lehetőségei között. A jó alváshoz 100%-os sötétre van szüksége szervezetünknek még akkor is, ha nem vagyunk azok a típusú emberek, akik csak teljes sötétben képesek aludni. Ez azért van, mert a szemünk és a testünk folyamatosan reagál a fény és a sötét hatására még akkor is, amikor nem vagyunk ezzel tisztában és akkor is, amikor alszunk. A hálószobába beszűrődő fények – akár az utcai lámpák, a forgalom fényhatásai vagy a telihold világossága – megakadályozhatják, hogy elérjük a mélyalvás fázist, amikor a testünk pedig már ezt igényelné. Ideális esetben egy felnőtt szervezetnek az éjszakai pihenés 15-20%-át a mélyalvás fázisban kellene töltenie.

A sötétebb éjszakáktól ragyogóbb lesz a nappal!

A nappali természetes fény és az éjszakai sötétség kölcsönösen előnyös hatással van egymásra és ránk. Amikor megfelelő sötétségben alszunk végig egy éjszakát, akkor másnap szervezetünk sokkal fogékonyabb a természetes nappali fényre, ettől pedig energikusabbnak érezzük magunkat. Ez azért van, mert a napfény és a sötétség közötti kontraszt harmóniában van a biológiai óránkkal és azt üzeni testünknek, hogy napfényben legyünk aktívak, sötétben pedig nyugalomra vágyik. Nyáron még nehezebb igazán jól pihenni, hiszen már korán reggel erősek a betűző nap sugarai, amelyek idő előtt felébresztik testünket. Emiatt feltétlenül fontos, hogy legyen a hálószobában olyan sötétítő megoldás, ami képes teljesen kizárni a fényt, amikor arra van szükségünk.

Legyen éjszakai társunk a friss levegő és a kellemes hőmérséklet!

A sötétségen kívül a hálószobába beáramló friss levegő és a megfelelő hőmérséklet is nagy mértékben növeli a pihentető alvás esélyét. A szobát, ahol alszunk minden este fontos lefekvés előtt jól kiszellőztetni, vagy akár éjszakára picit nyitva hagyni az ablakot, ha a kinti időjárás megengedi – így biztosan nem állott levegőben kell aludnunk és a hőmérsékletet is tudjuk szabályozni. Ha túl meleg van a szobában, az alvás minősége csökken, mert a mélyalvás fázis lerövidül.

Hogyan teremtsük meg az optimális feltételeket?

Azt sokan tudjuk, homlokzati ablakokra számos sötétítő megoldás létezik. Nincs ez másként a tetőtéri ablakok esetén sem. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy közvetlenül a csillagok alatt hajtjuk álomra a fejünket, akkor sem kell lemondanunk a pihentető alvásról, sőt! A VELUX árnyékolók és redőnyök széles választéka biztosítja számunkra a megfelelő körülményeket éjjelente is. A VELUX fényzáró rolók teljes sötétet biztosítanak, amikor arra van szükség, hiszen tartósínes kialakításuk miatt oldalt sem szűrődik be világosság, ráadásul bármely pozícióban megállíthatók az ablakon. Anyaguk nem engedi át a legerősebb fényt sem, így bármelyik színt, vagy mintát kiválaszthatjuk, ami illik a hálónk hangulatához. A VELUX tetőablakokra a fényzáró roló belülről kerül felhelyezésre és az ablakra szerelt rolótartóknak köszönhetően ehhez szakember segítségére sincs szükségünk, az útmutató és pár egyszerű szerszám segítségével magunk is pár perc alatt el tudjuk végezni. A teljes fényzárást biztosító árnyékoló mellett a VELUX választékban számos más típusú rolót is találunk, melyekkel a fényt szabályozhatjuk, irányíthatjuk, vagy szűrhetjük, vagy pl. a redőnyök segítségével teljes körű fény- és hővédelmet tudunk biztosítani magunk és családunk számára a tetőtérben. Keresse a VELUX megoldásokat és álmodjon szépeket a csillagok alatt, mégis teljes sötétben!