Fenntartható épületfelújítás mindenkinek: a VELUX átadta a RenovActive házat

Hét hónapos felújítást követően a VELUX Cégcsoport átadta legújabb, bemutató jelleggel készült épületét, a brüsszeli RenovActive házat. A kezdeményezés célja, hogy az aktívház-koncepcióból kiindulva egyensúlyt teremtsen a komfortérzet és az energiahatékonyság között – mindezt megfizethető keretek között.

RenovActive: innovatív válasz az európai lakásfelújítások jelentette kihívásokra

Európa épületállományának közel fele 1945 és 1980 között épült, egyes becslések szerint a mai lakóépületek 90 százaléka még 2050-ben is használatban lesz. A kontinens korosodó épületeinek felújítása tehát nem várathat magára.

A RenovActive egyszerű, innovatív és megfizethető megoldást kínál erre a problémára. Példát mutat arra, hogy az európai lakóépületek meglévő technológiák és anyagok felhasználásával miként válhatnak egészséges és fenntartható életterekké. Ráadásul az alapkoncepció széles körben alkalmazható.

A kezdetek

2009 és 2011 között a VELUX Cégcsoport finanszírozásával és közreműködésével Európa-szerte összesen 6 kísérleti bemutatóház épült a Model Home 2020 projekt részeként. A projekt széles körű tapasztalatokkal szolgált arra nézve, hogy a fenntartható lakások terén a jövőben jelentkező igényeket miként lehet jelenlegi technológiákkal és anyagokkal kielégíteni. E tapasztalatok egyúttal a mai épületfelújítási gondok leküzdésére kialakított RenovActive projekt alapját is jelentik.

A RenovActive koncepciót a VELUX Cégcsoport dolgozta ki a belga Foyer Anderlechtois szociális lakásszövetkezet közreműködésével, amely Brüsszelben 3740 lakást kezel. A 1920-as években épült, meglehetősen rossz állapotban lévő 80 négyzetméteres ikerházat teljesen felújították, hogy új bérlőinek minőségi lakókörülményeket biztosítson. Magát a felújítást a város szociális lakástámogatási keretéből finanszírozták. A Foyer Anderlechtois tervei szerint 2018-ig bezárólag további 86 épület felújítására kerülhet sor a RenovActive koncepció szerint.Felújítás aktívház = RenovActive

A RenovActive koncepció az aktívház alapelvekből kiindulva – a lehető legnagyobb mennyiségű természetes fény és optimális szellőztetés biztosítása mellett – egyensúlyt teremt a komfortérzet, az energia-felhasználás és a környezetvédelem között.

A RenovActive felújítási koncepció hét legfontosabb, bármely lakóépület esetében alkalmazható eleme:
  1. Homlokzati és tetőtéri ablakok beépítése a lehető legtöbb természetes fény biztosítása érdekében.
  2. Az épület közepén, két felülvilágító alatt kialakított lépcsőfeljáró, amelynek köszönhetően minden szintre jut természetes fény, a szellőztetés terén pedig érvényesül a kéményhatás.
  3. Természetes és mechanikus szellőztetési megoldásokra épülő, hibrid szellőztető rendszer.
  4. Optimális hőérzetet biztosító, külső árnyékolók alkalmazása.
  5. Hatékony hőburok külső hőszigetelés, új tetőszerkezet és függőleges ablakok felhasználásával.
  6. A földszinten padlófűtéssel, a felső szinteken radiátorokkal kialakított, egyszerű és kényelmes fűtési rendszer.
  7. Földszint kibővítése a nagyobb lakótér biztosítása érdekében.

A projekt főbb mérföldkövei

A RenovActive ház 2016. május 18-át követően egy évig látogatható. 2017 tavaszán egy háromgyermekes család költözik be, akik két évig laknak majd itt. Energia- és vízfogyasztásukat, fűtési szokásaikat, valamint a házzal való kapcsolatukat folyamatosan figyelik és elemzik majd.